Privé sterrenkijkavond mét 'mooi weer garantie'

Het vinden van objecten in een telescoop kan soms een behoorlijke uitdaging zijn, vooral wanneer men weinig tot geen ervaring heeft. Misschien wilt u met familie of vrienden graag eens een avondje sterrenkijken, maar heeft u geen idee waar te beginnen?

Daar hebben wij een oplossing voor.

Bij ons kunt u terecht voor het boeken van een privé sterrenkijkavond. Een ervaren amateurastronoom staat u die avond bij en neemt u mee langs alle showpieces welke in die periode zichtbaar zijn en geeft hier uitleg over. 

Er zal worden waargenomen door een computergestuurde Dobsontelescoop met een spiegeldiameter van 30 cm, een indrukwekkende verschijning (Deze kijker is niet te huur).

Zie melkwegstelsels op miljoenen lichtjaren afstand, de ringen van Saturnus, mysterieuze nevels en nog heel veel meer. 

Als extra service laten we tijdens de sessie een tweede, zogenaamde smart-telescoop meelopen (ZWO Seestar 50). Deze maakt foto's met een lange belichtingstijd van de objecten die we samen in de grote telescoop bekijken. Na afloop van de sessie sturen we u deze foto's door zodat u een leuk aandenken heeft aan de objecten die u zelf waargenomen heeft.

N.B. Mocht het om ongeacht welke reden niet mogelijk zijn om foto's te maken, dan kunnen hieraan geen rechten ontleend worden.

De locatie van de sterrenkijkavond kan oftewel in de omgeving van onze standplaats 's-Heerenberg liggen maar uiteraard ook, tegen een kilometervergoeding, op elke gewenste plek in Nederland. Wel is het hierbij zaak een locatie te kiezen waar het zo donker mogelijk is (en tevens goed bereikbaar met een auto) en indien mogelijk met een vrije horizon rondom. Plekken met veel lichtvervuiling zijn niet zo geschikt om zwakke objecten te bekijken, ook straatlantaarns etc. kunnen het best vermeden worden.

Mocht u een privé sterrenkijkavond geboekt hebben, dan houden we uiteraard de weersvoorspelling goed in de gaten. Uiterlijk 4 uur voor aanvang van de sterrenkijkavond overleggen we voor een go / no-go. Blijkt de weersvoorspelling niet ideaal te zijn voor een kijkavond, zoeken we in overleg een alternatieve datum.  Hierbij houden we dan ook rekening met de stand van de Maan; voor het waarnemen van lichtzwakke melkwegstelsels en subtiele nevels is het zaak dat er weinig storend maanlicht is, hierdoor kan de alternatieve datum soms wel weken to maanden opschuiven. Helaas hebben we hier weinig invloed op. 

De prijzen voor een persoonlijke sterrenkijkavond kunt u vinden onder het kopje tarieven